Algemene beschouwingen kadernota 2016
Algemene beschouwingen kadernota 2016
De SP dankt het college ook ditmaal weer voor het bij nadere beschouwing redelijk linkse en sociale collegebeleid. Wij denken daarbij met name aan het feit dat de overdracht van zorgtaken naar de gemeenten in Lelystad zonder de grote problemen die wij elders zien zijn verlopen, de kalme en eveneens tot nu toe zonder grote problemen verlopen opvang en huisvesting van vluchtelingen, de inspanningen op het gebied van duurzaamheid en de inzet voor stadsontwikkeling en werkgelegenheid die de stad zo nodig heeft.
Betekent dat dat wij tevreden zijn met wat er is bereikt? Natuurlijk wel, maar als goede socialisten blijven wij doorgaan om ons verbeteringen te wensen. Na het behalen van doelen is het stellen van nieuwe doelen aan de orde. Dat gaan wij in de aanloop naar de komende verkiezingen dan ook zeker doen.
Zo zullen wij doorgaan met het nastreven van de vermindering van de tweedeling in de Lelystadse samenleving. In onze visie betekent dat niet het afremmen van de toestroom van inwoners met modaal of hoger inkomen, maar wel het faciliteren van iedereen die het tijdelijk of langdurig minder heeft. Die extra aandacht en zorg nodig hebben om een volwaardig bestaan te kunnen opbouwen of handhaven. Geen perverse financiële prikkels op de manier van Reagan destijds in zijn onderwijsprogramma: als jullie team geen kampioen wordt, krijg je geen trainingsuren meer en moet je de bal zelf betalen, totdat je wèl kampioen bent . . . . . De parallel met de huidige sociale wetgeving zal daarin duidelijk zijn.
Helaas moeten wij constateren dat ook dit jaar de armoede bij steeds meer mensen weer is toegenomen. Velen raken daarbij uit het zicht van de overheid en zijn moeilijker of niet meer te benaderen, regelingen en voorzieningen blijven ongebruikt liggen voor mensen die er wel recht op hebben. Het aantal daklozen in deze stad bleek onlangs niet nul te zijn zoals wij altijd denken. Maar deze mensen weten zich te verstoppen. Uit angst voor de overheid. Dat moet te denken geven.
En ondertussen gonst het van de ideeën om voor de Lelystadse scholen niet de in het raadsakkoord afgesproken grens van 18 miljoen euro te respecteren, maar daar zelfs tot 55 miljoen aan uit te geven! Is er dan geen armoede meer in Lelystad? Gaan er geen kindertjes meer zonder ontbijt en met nauwelijks kleren naar school? Is er geen huisvestingsprobleem meer? Er wordt vol trots gesproken over een nieuw model onderwijs, en experimenteren. Hadden we in de parlementaire enquete onderwijsvernieuwing na al die peperdure fiasco's in het onderwijs landelijk niet besloten dat het onderwijs eerst maar eens flink wat jaren rust moest krijgen? Dat het afgelopen moest zijn met experimenten, samenvoegingen en beperkingen van de keuzevrijheid van ouders? Staat het landelijk onderwijsbeleid niet haaks op deze ideeën?
Het is vooral door de inspanningen van de SP wethouder duidelijk geworden wat de omvang is van het resterende asbestprobleem in de stad. Er wordt voortvarend gewerkt aan plannen om dit samen met de betrokken bewoners op te lossen. Dat zal voor de SP één van de grootste prioriteiten blijven in de komende jaren. Het verbaast ons bijzonder dat de collega-partijen in de raad wel op informele momenten, zoals bij de beide BOB-sessies vèrgaande toezeggingen aan de verontruste bewoners lijken te doen, vervolgens formeel in de raad wordt gevraagd de toegezegde steun aan de bewoners dan ook met een stem te bevestigen, en dat dan plompverloren niet doen omdat er een nog veel informelere bijeenkomst buiten de raad om gepland staat. En dan op die informele bijenkomst in staat zijn voor een deel nog veel verdergaande verwachtingen te wekken en toezeggingen te doen! Wederom zonder bevestiging in de raad. Wat is hier aan de hand? Wie wordt hier nu voor de gek gehouden? Besturen we deze stad nu met ongebreideld opportunisme en via informele bijeenkomsten?
Het moet toch niet veel gekker worden! Zo wordt het toch al bij velen flinterdunne vertrouwen in ons bestuurlijke systeem nog verder aangetast. En daarin is de SP het met hen eens. Dit soort problemen hoort in de raad thuis, en niet in hobby-circuits of experimenten. Dan kun je tenminste verantwoording nemen en afleggen.
Tot slot duurzaamheid. Het is nu al twee jaar veel te stil voor de SP. Welke projecten zijn uitgevoerd? Waar zijn de beloofde zonnepanelenparken? Hoe staat het met de sanering van de windmolens in Lelystad? Zijn we op de goede weg om in 2025 energieneutraal te zijn? Hoe vermijden we de valkuilen op deze onderwerpen waar zoveel andere gemeenten in vallen? Doen we wel gewoon wat in andere gemeenten succesvol is gebleken? De bedoeling is juist om lokale ondernemers en industrieën te stimuleren en bewoners hierbij te betrekken. Van veel van die plannen en voorstellen horen we na enige tijd niets meer.Voorlopig weten wij het allemaal nog niet en wij willen dan ook aandringen op een veel regelmatiger rapportage over de voortgang op dit terrein. Papier is geduldig, maar de werkelijkheid gaat wèl door!