h

Reactie SP bij bespreking van de begroting 2021-2024

27 oktober 2020

Reactie SP bij bespreking van de begroting 2021-2024

Foto: SP

Tijdens de raadsvergadering van 27 oktober 2020 heeft onze fractievoorzitter, Alexander Sprong, de reactie van de SP over de begroting 2021-2024 verwoord in het onderstaande betoog.

Voorzitter,

Een jaar geleden besloten wij tot forse bezuinigingen. Veel was onzeker, het sluiten van belangrijke voorzieningen als onze bibliotheek werd besproken en een forse bezuiniging op het sociaal domein lag in het verschiet.

We zijn nu een jaar later, de wereld ziet er door Corona totaal anders uit. Opnieuw grote onzekerheid voor veel mensen; de eigen gezondheid en die van dierbaren, het behoud van werk of eigen bedrijf, het is voor velen moeilijk om positief naar de toekomst te kunnen kijken. De SP wil dit vanavond toch wel graag met u samen doen.

We hebben als stad weinig grip op de bezuinigen vanuit Den Haag, het is treurig maar ook vandaag werd weer bekend dat het kabinet de gemeenten in de kou laat staan. De hogere kosten in de WMO veroorzaakt door het abonnementstarief (of in iets meer gewoon Nederlands de inkomensafhankelijke eigen bijdrage) moeten de gemeenten zelf zien te betalen

Ondertussen zijn er vele miljarden steun vanwege de “Corona-crisis” en is er een “Nationale Woningcrisis”. Ook in Lelystad wordt dit door veel mensen gevoeld. De prijzen en wachtlijsten voor een woning stijgen tot voor velen onbereikbare hoogten. De SP gelooft dat Lelystad hier zich van zijn sterke kant moet laten zien en nu een kans moet pakken, we zijn op een punt namelijk enorm sterk.

Iedere Lelystedeling weet het, we hebben hier heel veel groen en ruimte. Er zijn nu mogelijkheden voor grote financiële bijdrages aan onze stad als wij een deel van de woningbouwopgave naar onze stad weten halen. Hiermee kunnen we veel bestaande en nieuwe Lelystedelingen een eigen huis bieden, en een verbetering van de bestaande stad realiseren zodat iedereen meeprofiteert. We dienen daarom samen met de VVD,  Mooi Lelystad en Forum voor de Ouderen het amendement in om richting 2040, 40.000 extra woningen te bouwen.

Voorzitter, er is afgelopen weken veel gesproken over het sociaal domein, ik noemde het net al in het begin van mijn betoog. De SP vindt dat we bij de behandeling van de kadernota voor de zomer moeilijke maar wel belangrijke richtinggevende keuzes hebben gemaakt. De kosten op het sociaal domein zijn niet onder controle. Lelystad moet doordat we te weinig geld krijgen van het rijk, ruim 8 miljoen bijbetalen voor het sociaal domein. Daarbij komt dat we als gemeente onvoldoende inzicht hebben in het functioneren van de lokale zorg. Keuzes om de zorg op afstand te organiseren en aanbieders de volledige regie te geven hebben dit mede veroorzaakt. Het is goed om kritisch te kijken hoe het beter kan, tijdens de kadernota werd een voorstel van de SP om schuldhulpverlening te behouden aangenomen. Vanavond komt GroenLinks met een aanvulling hierop, collectief schulden regelen. Wanneer dit mogelijk is kunnen mensen in de toekomst sneller geholpen worden. De SP dient deze motie dan ook graag mede in.

Wij vinden echter niet dat we vanavond de kadernota nog eens over moeten doen. De raad heeft reeds besloten, vanavond is de financiële bespreking van deze besluiten en al het andere dat onze stad raakt. We zijn meer dan het sociaal domein. Dat bleek afgelopen maand weer toen we meer dan dertig inwoners en organisaties mochten spreken in het gemeentehuis. De jaarlijkse motiemarkt was een van de zeldzame momenten dat we weer eens zonder schermpje in gesprek konden gaan met de mensen om wie het echt gaat. De Lelystedelingen!

Veel ideeën en projecten werden gepresenteerd, ideeën om de stad mooier te maken of om anderen te helpen, om samen iets te ondernemen. We hebben een vast budget, maar dat gaat nooit precies op en met vele partijen vinden we het zonde als het restant in de algemene middelen verdwijnt. Dit geld is namelijk pas echt van de stad! De SP dient daarom een motie in om het reserende bedrag van de motiemarkt toe te voegen aan het budget van volgend jaar. Daarbij het verzoek om dit gelijk structureel zo te regelen.

Voorzitter, er is veel te zeggen over deze begroting. Hij is meerjarig sluitend, dus we houden geld over. Ook zijn veel nare bezuinigingsoptie die het college eerder heeft uitgewerkt in de kast gebleven. Anderzijds is er nog veel onzekerheid op financieel gebied. Hoe pakt de coronacrisis uit, lukt het om de doelstellingen te halen op het sociaal domein. De SP blijft dit kritisch volgen, maar gelooft in toekomst van de stad.

Dank u wel.

 

U kunt de vergadering terugkijken op de website van de gemeenteraad, via https://ris2.ibabs.eu/Lelystad

De gemeenteraad vergadert twee avonden over de begroting. Op 10 november 2020 zal er gestemd worden over de plannen.

U bent hier