h

TIjd om te kiezen! - Standpunten SP bij de bespreking van de kadernota

19 mei 2020

TIjd om te kiezen! - Standpunten SP bij de bespreking van de kadernota

Tijdens de raadsvergadering van 19 mei 2020 heeft de  fractievoorzitter van de SP, Alexander Sprong, gereageerd op de kadernota 2021-2024. Hij hield (dit jaar digitaal) daarvoor het volgende betoog in de gemeenteraad.

Voorzitter,

Het wordt tijd om te kiezen.

Ik heb het dan niet over de tweede kamer, maar over Lelystad. De komende tijd zullen we veel en moeilijke keuzes moeten maken. Maar misschien bieden die keuzes ook wel weer kansen en daarover gaat mijn betoog.

Al voor de Coronacrisis stonden we als Lelystad er financieel niet goed voor, onze stad heeft relatief veel uitgaven voor het aantal inwoners en de bezuinigingen van Den Haag op het gemeentefonds, de participatiewet en de zorg komen nog steeds hard aan. Zo is het tekort op jeugdhulp al opgelopen tot meer dan 7 miljoen euro per jaar.

Deze kadernota gaat volgens de SP, over straks nog iets te kiezen hebben. Dat is vroeger wel anders geweest; Lelystad was in de jaren ‘80 toen ik hier opgroeide een artikel 12 gemeente. Als je als gemeente niet rond kan komen dan nemen het ministerie van BZK en de provincie het over, maar dan ook alles over. Ik noem dit omdat we ons moeten realiseren dat we nu keuzes hebben, moeilijke keuzes, maar dat is beter dan geen keus zoals in de jaren ‘80. Toen besloten anderen over wat er wel en niet kon in Lelystad.

Daarom moet deze kadernota volgens de SP ons in staat stellen om goede keuzes te maken. Hiervoor hebben we 3 dingen nodig, informatie, goede voorstellen en geld!

Na deze kadernota komen al snel voorstellen inzake de jeugdzorg, Welzijn en de WMO en de investeringen vanuit Lelystad Next Level. Het college geeft ons al een klein doorkijkje in wat er misschien komen gaat.

De SP wil kunnen kiezen voor het behouden van de toegang tot de jeugdzorg zonder kunstmatige wachtlijsten. We wachten de voorstellen af en zullen als alle informatie beschikbaar is het gesprek aan gaan. Een positief signaal vindt de SP dat we kunnen lezen dat er ook naar het functioneren van het Jeugd en Gezinsteam gekeken wordt. Als SP waren we al voor de verzelfstandiging kritisch over opzet van deze organisatie en wij hopen dat er zeker na de laatste bijeenkomst, zoals georganiseerd door de cliëntenraad, veel tips en adviezen van de ouders zijn meegenomen in het straks te ontvangen plan.

Wat betreft de WMO en Welzijn ziet de SP ook hier weeffouten in ons systeem en zijn wij van mening dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen. Behoud van de effectief gebleken algemene voorzieningen en daarbij voldoende gespecialiseerde hulp, kan volgens de SP hand in hand gaan met een gemeente die meer regie en verantwoordelijkheid neemt voor de uitvoering en daarbij ook kosten bespaart. We wachten ook deze plannen met veel belangstelling af.

Tot slot het geld. Wanneer we geen geld hebben kunnen we geen investeringen in de toekomst van de stad doen. Of dat nu een rondweg, het opknappen van de ‘70 en ‘80 jaren wijken is, of het investeren in de kust. Die keuzes kunnen we pas goed maken als we daar de plannen en de financiën van weten. Dus de SP wil nu nog niet beslissen welke projecten of volgorde het gaat worden. Maar wel dat we hiervoor geld vrijmaken, daarbij investeringen vanuit de provincie en Den Haag weten te krijgen en straks goede plannen hebben om uit te kiezen.

Voorzitter,

De SP ziet dat veel van onze inwoners het zwaar hebben, de Coronacrisis heeft grote gevolgen voor hen. Velen zijn thuis komen te zitten of verloren al hun baan, sommigen verloren het allerdierbaarste, hun naasten. We rekenen erop dat het college de inwoners zal steunen waar het kan, maar ook door samen met de gemeenteraad te blijven bouwen aan onze stad, waar ook in de toekomst voor ons allemaal nog iets te kiezen valt.

Dank u wel.

 

Vervolgens heeft Alexander Sprong toegelicht welke moties en amendementen de SP in de eerste termijn indient. (De vergadering wordt op 2 avonden gehouden, red.)

Voorzitter,

De SP dient vanavond de motie “Toekomstbestendige organisatie” in om voldoende kennis en capaciteit in huis te kunnen houden, met daarbij ook voldoende jonge mensen om in de toekomst de continuïteit te garanderen.

We zijn medeindiener van het amendement “36b” met PvdA, VVD en D66 om de investeringsagenda vanuit Lelystad Next Level te beoordelen op het programmaplan en de kansen op cofinanciering.

Ook zijn we medeindiener van de motie van de Inwonerspartij inzake “Wenselijk voorstel 7, Verkeerslichten Larserdreef - Ketelmeerstraat – Torenvalkweg”. Dit omdat de SP een duidelijk en veilig verkeerssysteem nastreeft met zoveel mogelijk behoud van de unieke Lelystadse drevenstructuur en de scheiding van langzaam en snelverkeer.

Andere voorstellen hebben wij nog niet kunnen beoordelen omdat zij later zijn binnengekomen en we gaan graag de komende week hierover in gesprek met de indieners.

Dank u wel.

U kunt de vergadering terugkijken op de website van de gemeenteraad, via https://ris2.ibabs.eu/Lelystad

U bent hier