h

St. Jansdal weigert volwaardig ziekenhuis in Lelystad

5 juli 2019

St. Jansdal weigert volwaardig ziekenhuis in Lelystad

Foto: SP

Niet alleen afscheid nemen van een markant gebouw, maar ook afscheid nemen van de hoop op het terugkrijgen van een volwaardig ziekenhuis. Dat is de situatie die dinsdag helder werd tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad.

In een vergadering over de toekomst van de zorg in Lelystad en het nieuwe bestemmingsplan voor het ziekenhuis hebben Rutger van Weeren en Alexander Sprong namens de SP hier samen met de andere partijen vragen aan het college en de afvaardiging van het St. Jansdal over gesteld.

Hierbij probeerden zij duidelijk te krijgen hoe het momenteel met het ziekenhuis en het gebouw gaat. Hoe de samenwerking met de andere zorgaanbieders gaat en dan met name met de specialisten buiten het ziekenhuis (Zelfstandige Behandel Centra of ZBC’ s genoemd) en tot slot hoe het St. Jansdal en de gemeente de toekomst van het ziekenhuis zien waarvoor nu een nieuw bestemmingsplan wordt geschreven.

De gezochte duidelijkheid kwam er en met wat de SP-fractie al vreesde, een zwarte boodschap. Het St. Jansdal heeft laten weten niet van plan te zijn (en ook nooit geweest te zijn) om het ziekenhuis terug te laten groeien naar een volwaardig ziekenhuis met: spoedeisende hulp, 24/7 beddenhuis en bevallingszorg. Het St. Jansdal zal zijn energie steken in het openhouden van 1 volledig ziekenhuis (locatie Harderwijk, red.).

Ook op het gebied van samenwerking met de specialisten buiten het ziekenhuis is er weinig verbetering te verwachten. De artsen die zelfstandig verder zijn gegaan (zoals bijvoorbeeld de kaakchirurgen) hoeven niet te rekenen op het gebruik mogen maken van de voorzieningen van het ziekenhuis zoals het laboratorium of de röntgenafdeling. Deze manier van samenwerken die bestond met de MC-groep, zal het St.Jansdal niet bieden omdat dit financieel onaantrekkelijk voor het ziekenhuis is.

Hoewel de Lelystadse bevolking haar ziekenhuis afgelopen november zelfs letterlijk “omarmd” heeft en de gemeenteraad in mei nog heeft uitgesproken dat het terugkrijgen van een volwaardig basisziekenhuis essentieel voor de toekomst van de zorg in Lelystad is, lijkt zelfs de sloop van het gebouw onvermijdelijk te zijn. Het St. Jansdal heeft verteld dat zij liever niet in dit gebouw blijven en dat de voorkeur uitgaat naar sloop en kleinere nieuwbouw in combinatie met (zorg)wonen. De wethouder antwoordde dat het toekomstige bestemmingsplan dit ook mogelijk gaat maken.

De SP maakt zich ernstig zorgen over deze toekomst. Het St. Jansdal wil niet een volwaardig ziekenhuis laten terugkeren en daarbij zullen plannen voor sloop en nieuwbouw een kleiner ziekenhuis opleveren. Hiermee is het risico groot dat er in de toekomst ook geen mogelijkheden zullen zijn om alsnog een volwaardig ziekenhuis te realiseren als het St. Jansdal of de regering zich bedenken.

As. zaterdag 6 juli van 11:00 tot 15:00 uur, zal de afdeling van de SP-Lelystad weer traditiegetrouw in het centrum aanwezig zijn met haar maandelijkse marktkraam. U vindt deze op de hoek van de zaterdag-markt bij de “Steak van de Keizer”. Leden van de gemeenteraadsfractie zullen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en uw opmerkingen te noteren.

U kunt een compilatie van de bespreking in de gemeenteraad terugkijken op ons Youtube kanaal, daar vindt u ook de complete uitzending. De gemeenteraad vergadert op 9 juli 2019 om 21:00 uur over het bestemmingsplan in het stadhuis. Deze bijeenkomst is voor iedereen bij te wonen en daarnaast ook online te volgen via https://www.lelystad.nl/raad

U bent hier