h

ONDERTUSSEN IN DE GEMEENTERAAD...

29 januari 2019

ONDERTUSSEN IN DE GEMEENTERAAD...

Foto: SP

De gemeente voert sinds een aantal jaar de participatiewet, de WMO en de jeugdwet uit. Op 29 januari 2019 heeft de gemeenteraad besloten over de manier waarop dit in Lelystad zal gebeuren de komende jaren. Dit in de zogenaamde “Kadernota 3D”. Wat vindt de gemeenteraadsfractie van de SP hiervan en wat hebben ze binnengehaald?

3D
Raadslid Alexander Sprong verteld dat het belangrijkste punt is dat er meer en beter samengewerkt gaat worden. Dat is waarom de gemeenteraad nu niet drie losse besluiten neemt over de Participatiewet, de WMO en de Jeugdwet, maar dat allemaal in een stuk stopt. Daarom heet dat stuk ook “Kadernota 3D”, dat komt van de drie decentralisaties. Het zijn drie taken waar vroeger “Den Haag” over ging en nu de gemeentes verantwoordelijk voor zijn.

Drempels
De samenwerking tussen de 3 taken moet beter en dat kan ook, stelt Alexander. Bijvoorbeeld: nu stopt hulp voor jongeren als ze 18 worden omdat ze dan van de ene (Jeugdwet) naar de andere wet (WMO) moeten. Dat is natuurlijk hartstikke raar, want iemand is niet ineens veranderd op die dag, het is een administratieve drempel die gewoon weg moet!

Rechten van de Lelystedeling
Op een aantal punten vond de SP dat het besluit beter kon, vooral waar het om de rechten van de medewerkers in de zorg en van de Lelystedelingen ging. Alexander legt uit: “Het besluit gaat veel over de manier waarop de gemeente en organisaties beter gaan samenwerken, dat is erg belangrijk voor de mensen. Maar wij vonden dat hun rechten er niet duidelijk genoeg in werden genoemd, daarom hebben we vier amendementen (wijzigingsvoorstellen, red.) ingediend om de rechten van de medewerkers en de Lelystedelingen duidelijker in het voorstel te krijgen.”
Voorstellen van de SP

  • Medewerkers die beslissen over de zorg die iemand krijgt functioneren onafhankelijk.
  • Medewerkers in de zorg krijgen een fatsoenlijke behandeling en beloning.
  • Medewerkers worden niet onnodig lastiggevallen met allerlei administratie.
  • De keuze voor kleine zorgaanbieders (zoals zorgboeren) blijft beschikbaar.
  • Het PGB blijft 100% beschikbaar als alternatief voor zorg in natura.
  • Bij het delen van zorgdossiers wordt de privacy van mensen bewaakt en zij hebben recht op inzage van hun zorgdossier en beslissen zelf met wie dit wordt gedeeld.

Van de voorstellen van de SP werd er een door een toezegging behaald en alle andere haalden een meerderheid in de gemeenteraad tijdens de stemming. Daarbij werd een voorstel zelfs unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Een mooi resultaat!

U bent hier