h

SP kijkt met 'Arcus'ogen naar plannen SVOL

13 mei 2016

SP kijkt met 'Arcus'ogen naar plannen SVOL

Het voortgezet onderwijs in Lelystad gaat veranderen, drastisch veranderen. Op dit moment hebben we in Lelystad 4 scholen voor voortgezet onderwijs: De Groenhorst, De Rietlanden, De Arcus en De SGL. De laatste drie vallen onder een gezamenlijk bestuur: Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad. En als het aan dat bestuur ligt, valt er vanaf 2018 voor ouders en leerlingen van 12 jaar en ouder niets meer te kiezen! 

De SVOL heeft namelijk een plan bedacht waarbij de drie brede scholengemeenschappen samengaan in 1 school. Deze school zal twee afzonderlijke afdelingen krijgen: een voor havo-vwo en een voor vmbo. Inmiddels heeft de SVOL deze plannen uitgewerkt en heeft de Gemeenschappelijke Medezeggenschaps Raad haar akkoord gegeven. 

Wij zijn hier niet blij mee en de redenen daarvoor zijn:

  1. Er worden twee onderwijslocaties gerealiseerd van ongeveer 2000 leerlingen per locatie.
  2. Er is vanaf 2018 (als de plannen doorgaan) geen schoolkeuze meer.
  3. Er kan niet meer gekozen worden voor onderwijs op andere grondslag.

Al vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw heeft men in onderwijsland onderzoek gedaan. Daar komen een aantal belangrijke zaken uit: leerlingen presteren slechter op grote scholen (>1000 leerlingen), leerlingen presteren slecht wanneer zij hun schoolomgeving als onveilig beschouwen en leerlingen voelen zich minder veilig als zij op een grote school zitten.

Wij maken ons zorgen; allerlei onderzoek heeft uitgewezen, dat zowel leerlingen als docenten zich minder prettig voelen in een te massale school. Overal in Nederland is men dus ook weer bezig om al die grote scholen onder te verdelen in kleine eenheden en in Lelystad denkt men dit wiel nog eens te kunnen gaan uitvinden? Op ons bezwaar van grootte kwam overigens een zeer interessant antwoord: “We kunnen pas kleine eenheden gaan vormen, als we alle leerlingen bij elkaar zetten………”

Dan is er nog een heel ander punt, dat ons zorgen baart: we horen niemand. Al meerdere malen hebben we geprobeerd contact te leggen met de docenten van de drie scholen, maar het blijft stil, heel stil. De enige geluiden die we horen zijn de positieve van de SVOL zelf. Mocht het zo zijn als de SVOL schetst en iedereen is inderdaad laaiend enthousiast, waarom horen we dan niemand? 

We zijn van plan om op korte termijn een avond over dit onderwerp te organiseren. Laat ons weten wat uw vragen zijn, wat u vindt van de plannen van de SVOL (http://www.svol.nl/toekomst/).

U bent hier