h

Schriftelijke vragen Privégegevens burgers

21 april 2016

Schriftelijke vragen Privégegevens burgers

Onlangs heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een verontrustend rapport uitgebracht over de wijze waarop gemeenten omgaan met privégegevens van burgers. Verschillende domeinen en wetten (de Jeugdwet, de Wmo 2015, de Participatiewet, de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en de Wet passend onderwijs) vormen de grondslag waarop gemeenten in het sociaal domein taken uitvoeren en persoonsgegevens verwerken.

Géén van de 41 onderzochte gemeentes bleek goed op de hoogte van wat wel of niet mag. Daarnaast bleek dat veel gemeenten nog geen duidelijk privacybeleid hebben of nog geen overzicht hebben van de doelen, grondslagen en persoonsgegevens in het sociaal domein en de samenhang daartussen. Zonder zo'n overzicht kunnen gemeenten niet weten of de door of namens hen uitgevoerde gegevensverwerking rechtmatig is. Daarmee ontstaat het risico op overtreding van de Wbp.

Vragen 
  1. Heeft het college kennis genomen van het onlangs verschenen rapport 'De rol van toestemming in het sociaal domein' van de Autoriteit Persoonsgegevens?(https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/ra...)
  2. Aannemend dat op grond van deelname aan de G32 Lelystad één van de onderzochte gemeentes is, kan het collegeaangeven welke tekortkomingen in het rapport van toepassing zijn op Lelystad?
  3. Onderschrijft het college de conclusies van het rapport? Zo nee, waarom niet?
  4. Neemt het college de aanbevelingen van het rapport volledig over? Zo nee, op welke punten en waarom niet?
  5. Op welke wijze en op welke termijn verwacht het college aan de voor Lelystad geconstateerde tekortkomingen tegemoet te komen? 
  6. Beschikt Lelystad over het in paragraaf 4.4 van het rapport bedoelde overzicht?1) Zo nee, op welke termijn verwacht het college een dergelijk overzicht beschikbaar te hebben als basis van hetbenodigde privacybeleid?
  7.  Beschikt Lelystad over een integraal en domeinoverstijgend privacybeleid zoals in dit rapport bedoeld? Zo nee, op welke termijn en op welke wijze verwacht het college een dergelijk beleid beschikbaar te hebben en in procedure te brengen als basis voor de correcte en risicobeperkende verwerking van gegevens van burgers?

 

1) Het ontbreekt aan concretisering van het algemeen juridisch kader voor de verwerking van persoonsgegevens naarde specifieke inrichting van de uitvoering van taken in het sociaal domein in de eigen gemeente en de daarbij behorende doelen, grondslagen en noodzakelijke verwerking van persoonsgegevens.
Gemeenten beschikken daarmee niet over één duidelijk overzicht van welke persoonsgegevens in het sociaal domein mogen worden verwerkt voor welke doelen en op basis van welke grondslagen. 

U bent hier