h

SP wil asbest de baas

31 maart 2016

SP wil asbest de baas

De verwijdering van asbest is al vele jaren een belangrijk punt voor de SP. Asbestbevattende daken moeten de komende jaren door wetswijziging vervangen worden. Bewoners van huizen met asbestdaken vragen hulp van de gemeente omdat het geld er vaak niet voor is en er nog veel onduidelijkheid is. Een motie van de SP die raadsbrede steun aan huiseigenaren met asbestdaken had moeten uitspreken heeft van geen enkele andere partij steun gekregen.

Asbest is gevaarlijk en de toepassing ervan in de bouw is vanaf 1994 verboden. In Lelystad zijn ongeveer 25.000 huizen voor die datum gebouwd en dus asbest kunnen bevatten. In 2007 heeft de SP hierover vragen gesteld waarna is begonnen met een inventarisatie om de aanwezigheid van asbest in kaart te brengen. Eind 2015 heeft het college op vragen van de SP deze inventarisatie geactualiseerd om een plan te ontwikkelen om de problemen aan te pakken. Een eerste prioriteit is het vervangen van de naar schatting 1280 woningen met asbestdaken, die in de loop van de tijd door verwering steeds meer gevaar gaan opleveren. Op 1 januari 2024 zijn asbesthoudende daken in heel Nederland verboden, dus dan moeten deze allemaal vervangen zijn. Er is nog geen zicht op de hoeveelheid asbesthoudende daken op schuurtjes en dergelijke.

In de beide informatiesessies over de start van het asbestproject van de gemeente gaven bewoners met asbestdaken aan sterk verontrust te zijn en behoefte te hebben aan steun en betrouwbare informatie en daarbij steun van de gemeente te verwachten. 

Het hoofddoel van de motie was om als gemeenteraad duidelijk aan de bewoners aan te geven dat hun problemen gehoord zijn, en dat de raad samen met de bewoners en het college op wil trekken om het probleem zo goed mogelijk gezamenlijk op te lossen.

Tegen de verwachting van de SP fractie in kreeg de motie geen enkele steun van andere partijen.

U bent hier