h

Verslag begroting 2016

10 november 2015

Verslag begroting 2016

Een verslag uit de SP-fractie.
 
Lezen, lezen, en nog eens lezen.
Dinsdag 03 en dinsdag 10 november heeft de Lelystadse gemeenteraad de begroting voor 2016 behandeld. Na dit document van 222! bladzijden bestudeerd te hebben is de SP-fractie in overleg gegaan met een zelf ingehuurde financieel specialist. De keuze hiervoor was om een goed en onafhankelijk beeld te hebben van de (on)mogelijkheden bij deze begroting.
 
Geen tekort, maar ook niets over.
De conclusie was, zoals ook verwoord door onze fractievoorzitter, dat er een sluitende, maar nog met veel onzekerheden volzittende begroting ligt. De schuld hiervan bij het college leggen is te makkelijk, de gemeente is voor het grootste deel van zijn financiën afhankelijk van de regering, en juist deze biedt nog veel onzekerheid bij een groot aantal budgetten (o.a. jeugdzorg, WMO) en subsidies (o.a. vluchtelingen).
 
Tot laat in de nacht.
Hoewel door de sluitende begroting grote extra bezuinigingen niet nodig waren, was de ruimte om reparaties te doen ook beperkt. De SP-fractie is toch in druk overleg met andere partijen in de raad gegaan, om door middel van een amendement voor belangrijke zaken financiering te regelen, of via een motie het college aan te sporen om actie te ondernemen. Tot laat in de nacht van maandag op dinsdag is er geschreven, gebeld en e-mail verzonden.
 
De belangrijkste en opvallendste punten uit een stemronde waarbij in totaal 22 moties en 14 amendementen werden behandeld:
 
Amendement 8: GOL (Georganiseerd Overleg Lelystad) - Aangenomen
In de oude situatie zou de subsidie van het GOL, dat opkomt voor de belangen van gehandicapten in onze stad, in 2016 nog maar €15.000 euro bedragen en daarna ophouden. In samenwerking met o.a. GroenLinks en de PvdA is er gezocht naar een (tijdelijke) oplossing om het GOL zekerheid te bieden. Dit is gevonden door de huidige subsidie van €43.000 met 2 jaar te verlengen. Het college is nog in overleg met het GOL en we hopen dat er volgend jaar een definitieve oplossing ligt, maar zullen zeker niet schromen om weer in actie te komen.
 
Amendement 11: Vergunninghouders - Aangenomen
Ook de komende jaren zullen er nieuwe Lelystedelingen bijkomen door de opdracht van de regering om hier in Lelystad vergunninghouders (mensen met een verblijfsvergunning) op te nemen. Naast ons hardmaken voor voldoende woningen en werk voor alle Lelystedelingen zien wij het spreken en schrijven van goed Nederlands als een eerste vereiste. Wij zijn dan ook blij dat we in samenwerking met o.a. GroenLinks hiervoor extra budget hebben kunnen binnenhalen.
 
Motie 12: Jeugdzorg - Aangenomen
Deze motie vraagt aan het college om nog voor het einde van het jaar de gemeenteraad te informeren hoe de bezuinigingen in de jeugdzorg volgend jaar uitgevoerd gaan worden. Dit zodat de gemeenteraad nog op tijd kan bijsturen en niet hoeft af te wachten.
 
Motie 18: Behoud expertise gemeentelijke organisatie - Verworpen
Als SP-fractie maken we ons zorgen of door alle bezuinigingen en vergrijzing er niet te weinig specialisten bij de gemeente over blijven. Dit wordt in de praktijk vaak opgelost met "duur" inhuren van mensen van buiten. In 2010 is door Emile Roemer in de Tweede  Kamer een motie ingediend. Deze is destijds unaniem aangenomen, in Lelystad heeft onze motie het helaas niet gehaald. Dit betekent niet dat wij dit onderwerp niet zullen blijven volgen, dit wordt ongetwijfeld nog vervolgd.
 
Motie 19: Actieprogramma zonne-energie - Aangenomen
Lelystad wil wat CO2 uitstoot betreft, met uitzondering van vervoer, in 2025 klimaatneutraal zijn. Om hier echte stappen in de zetten heeft de SP meegeschreven aan een motie die de handen uit de mouwen steekt. Er komt een "lening" van €2 miljoen beschikbaar om in Lelystad de daken van o.a. scholen, MFA's, sportgebouwen en woningen van zonnepanelen te voorzien. Een goed begin!
 
Een nieuwe burgemeester.
Na het unaniem door de raad goedkeuren van de begroting, is er door de gemeenteraad tot slot nog gestemd over de vertrouwenscommissie die voor Lelystad gaat zoeken naar een nieuwe burgemeester. We zijn blij dat als adviseur namens het college onze eigen SP-wethouder John van den Heuvel benoemd is.
 
Tot slot.
Over de begroting valt nog veel meer te zeggen, maar ik heb u hiermee een korte samenvatting willen geven, schiet gerust een raadslid aan bij de marktkraam als u nog vragen heeft.
 
Namens de fractie,
Alexander Sprong

U bent hier