h

Standpunten vluchtelingen

31 oktober 2015

Standpunten vluchtelingen

Wij krijgen als afdeling regelmatig vragen van mensen hoe de SP tegenover de vluchtelingenproblematiek staat. We willen u hierbij graag de antwoorden van Sharon Gesthuizen (Tweede Kamerlid) laten lezen.

Moeten we vluchtelingen opvangen?

Ja, en heel veel mensen vinden dat ook, zegt de SP. Bovendien heeft Nederland verdragen ondertekend die haar hiertoe verplicht.

De manier waarop vluchtelingen worden opgevangen levert nodige weerstand op, constateert SP-asielwoordvoerder Sharon Gesthuizen. De communicatie naar de bewoners toe moet verbeteren. Op een aantal plaatsen gaat dat niet goed, en op aantal plaatsen wel. Inspraakavonden kunnen de zorgen wegnemen.

Hoeveel vluchtelingen kan Nederland aan?

De huidige aantallen kan Nederland aan, maar dit kan niet tien jaar aanhouden. Daarom moet er werk gemaakt worden van opvang in de regio, stelt de SP. Die moet snel verbeterd worden. Maar om de vluchtelingenstroom een halt toe te roepen is stabiliteit in de regio essentieel en moeten westerse landen afzien van agressieve interventiepolitiek, zoals de inval in Irak wat geleid heeft tot het ontstaan van IS, zegt de SP.

Krijgen vluchtelingen een woning, bijstand en zorg?

De partij vindt dat iedereen recht heeft op een woning, maar die zijn er simpelweg niet. Al voor deze verhoogde asielinstroom waren er te weinig woningen. Nederlanders stonden soms wel tien jaar op een wachtlijst, en dat komt door het VVD-beleid van Rutte I en II, vinden de socialisten die door de verkoop van huurwoningen en de verhuurdersheffing gezorgd heeft voor de schaarste op de woningmarkt.

Daarnaast heeft iedereen recht op bijstand, maar moet iedereen die dat kan werken voor zijn geld. De SP waakt voor verdringing op de arbeidsmarkt. Aan de gezondheidszorg moet niet worden getornd, anders krijg je een groep tweederangsburgers, denkt de partij.

Hoe zit het met de integratie?

Voor de SP is het belangrijk dat vluchtelingen zo snel mogelijk de kans krijgen iets te maken van hun leven. Het gaat niet zozeer om integreren, maar eerder om het gevoel bij vluchtelingen dat ze een zinvol leven kunnen leiden waar zij weer regie over hun eigen toekomst krijgen.

U bent hier