h

Protest tegen voorgenomen uitkleding Rechtbank Lelystad

4 september 2015

Protest tegen voorgenomen uitkleding Rechtbank Lelystad

Foto: SP

Deze week maakte de Raad voor de Rechtspraak bekend dat zij buiten alle politieke besluitvorming om, dus buiten de Tweede Kamer, Provinciale Staten en Gemeenteraad om, het gebouw van de rechtbank in Lelystad wil afstoten en de meeste rechtszaken van Lelystad naar Utrecht wil verplaatsen. De SP Tweede Kamerfractie heeft daarover als één van de fracties direct vragen gesteld aan de regering en haar onvrede uitgesproken over deze ondemocratische truc.

Sluiten van het grootste gedeelte van de rechtbank Lelystad heeft grote invloed op de hoogwaardige werkgelegenheid in de stad en treft naast de medewerkers van de rechtbank ook direct de advocatenkantoren die hier gevestigd zijn. Het steeds op en neer reizen naar Utrecht kost niet alleen veel tijd, maar zeker ook veel geld. Deze bezuiniging verschuift dus kosten van het ministerie van Justitie naar advocatenkantoren en hun cliënten.

Met deze hervorming en gedeeltelijke sluiting zou Lelystad de enige provinciehoofdplaats worden, en Flevoland de enige provincie, die geen volwaardige rechtbank heeft. Juist nu Lelystad Airport zich opmaakt om tot tweede luchthaven van het land uit te groeien, en het Openbaar Ministerie heeft aangegeven dat hiermee zeker een gedeelte van de met luchtvaart verbonden criminaliteit ook naar Flevoland en Lelystad zal komen, is dit onaanvaardbaar.

Daarom is op vrijdagmorgen 4 september een ludieke protestactie gehouden bij de rechtbank door het bestuur van de rechtbank, de rechters en medewerkers van de rechtbank, en vertegenwoordigers van Provinciale Staten, het college van B&W en de gemeenteraad van Lelystad. Hierbij werd het belang van de rechtbank in de stad benadrukt en gezamenlijke verzet tegen deze kortzichtige bezuiniging. Tijdens de actie werd Vrouwe Justitia symbolisch uitgekleed, zoals de rechtbank nu dreigt te worden uitgekleed. Net als een uitgeklede rechtbank niet veel om het lijf heeft, bleef ook van Vrouwe Justitia bij het afleggen van de toga slechts een wat schamel en nauwelijks indrukwekkend en op haar taak berekend figuurtje over.

De SP steunt het college natuurlijk met volle inzet om deze werkgelegenheid, maar zeker ook de volwaardige rechtbank, in Flevoland te behouden.

U bent hier