h

Evaluatie Armoedebeleid

2 december 2014

Evaluatie Armoedebeleid

De evaluatie van het armoedebeleid heeft bij de SP fractie de nodige vragen opgeroepen. Onderstaande vragen heeft de SP gesteld.

 

Wij zien dat door de economische crisis er een grote groep nieuwe armen is bijgekomen. Dit betreft een groep mensen die het goed hebben gehad maar nu te maken krijgt  met flinke inkomensdalingen. De ondersteuning die nu geboden wordt sluit aan op de traditionele groep. Deze nieuwe groep zal anders benaderd moeten worden. 

  • Hoe wordt hier in het huidige armoede beleid mee omgegaan?
Vaak hebben deze 'nieuwe armen' een inkomen boven de bijstandsnorm. Deze groep valt daardoor meestal buiten allerlei vormen van bijstand en zitten daardoor op een lager besteedbaar inkomen dan bijstandsnorm. 
 
  • Wordt er voor deze groep mensen een draagkracht berekening gemaakt?
Het kanspunt CJG (Centrum Jeugd en Gezin) is een waardevolle aanvulling en speelt een verbindende rol bij de uitvoering van het preventieve armoedebeleid.
Aanbevolen wordt om het kanspunt CJG voorlopig te continueren en te onderzoeken op welke wijze aansluiting kan worden gezocht bij de verbinding die tot stand wordt gebracht tussen het CJG en de sociale wijkteams.
 
  • Hoe kan er sprake zijn van een bezuiniging van €75.000 in 2015 en voor verder jaren €125.000 als het kanspunt CJG wordt gecontinueerd?
De inzet van vrijwilligers is erg waardevol voor de ondersteuning en onmisbaar in de schuldhulpverlening. Schuldhulpverlening Lelystad wordt uitgevoerd door het MDF (Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland) en IDO
(Interkerkelijk Diaconaal Overleg) en heeft een zeer hoog slagingspercentage van 70% (landelijk 30%) onder andere door de inzet van vrijwilligers. In de evaluatie armoedebeleid wordt opgemerkt dat op basis van evaluatie wordt bepaald
of de inzet van vrijwilligers voor de begeleiding bij schuldhulpverlening na 1 augustus  2015 kan worden voortgezet.
 
  • Wanneer kunnen wij deze evaluatie verwachten? 
  • En wat zou het eventueel niet voortzetten van de inzet van vrijwilligers betekenen voor de uitvoering en resultaten op het armoedebeleid?
In de periode 2011-2014 zijn er in totaal 212 jongeren aangemeld en toegelaten tot het project 'schuldhulpverlening jeugd'. Hiervan zitten er nog 63 in een lopend traject. De andere 149 trajecten zijn afgesloten waarvan 75% met
een positief resultaat. Dat wil zeggen dat hun situatie stabiel is en ze zelfstandig verder kunnen. 
 
  • Wat gebeurt er met de jongeren waarvan het traject is afgesloten zonder positief resultaat?
  • Wat is hiervan de voornaamste oorzaak?

U bent hier