h

SP stelt vragen over AMHK

24 juni 2014

SP stelt vragen over AMHK

Vanaf 1 januari 2015 draagt de gemeente de verantwoordelijkheid voor de meest kwetsbare groepen in onze samenleving: volwassenen en kinderen die te maken hebben met geweld of mishandeling in huiselijke kring. Op die datum moet de gemeente, als gevolg van de nieuwe Jeugdwet en WMO, een bovenlokaal Advies- en Meldpunt huiselijk geweld en Kindermishandeling (AMHK) hebben georganiseerd. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ervoor gekozen om de borging van het AMHK in de WMO te regelen met een sterke link naar de Jeugdwet.

Dit moet regionaal georganiseerd worden en tegelijk goed aansluiten op de lokale structuur. Het is volgens ons belangrijk om een goede verbinding met het SAVE project van Bureau Jeugdzorg tot stand te brengen. De doelstelling van SAVE is gericht op veiligheid. Dat leidt tot een logische inhoudelijke combinatie. Tevens is het mogelijk om een 24-uurs bereikbaarheidsdienst te realiseren. Deze bestaat immers al binnen bureau jeugdzorg. Een combinatie met de crisistaak versterkt de inhoudelijke samenhang en omvang.
 
1) Kunt u ons garanderen dat er per 1 januari 2015 een functionerende 24 uurs crisisdienst is die direct kan reageren op acuut onveilige situaties?
 
2) Op welke wijze maakt u gebruik van de kennis en ervaring die door bureau jeugdzorg is opgedaan in het huidige AMHK?
 
3) Op welke wijze zal er onderscheid worden gemaakt tussen kindermishandeling en andere soorten van huiselijk geweld?
 
4) Ervaring leert dat een slechte communicatie rondom een ernstige crisis grote maatschappelijke gevolgen kan hebben. Welke afspraken heeft u gemaakt over de communicatie in geval van een crisis?
 
5) Deelt u de mening van de SP dat het van groot belang is om op korte termijn duidelijkheid te hebben betreffende de totstandkoming van het AMHK en dat aansluiting van het AMHK aan de jeugdkant op het Save programma van Bureau Jeugdzorg wenselijk is?        
 

Symaiah Verbeek, SP Raadslid gemeente Lelystad

 

U bent hier