h

Buurten in de Buurt

6 november 2013

Buurten in de Buurt

Zaterdag 26 oktober heeft de SP afdeling in goed weer een buurtonderzoek gedaan in de wijken Stelling, Schans en Veste.

In de Schans wil de eigenaar het leegstaande bedrijfspand Schans 18-02 ombouwen tot een woongebouw waarin voor hoofdzakelijk jongeren bestemde kleine, redelijk luxe huurwoningen worden gemaakt. Het gaat dan om één- en tweekamerwoningen waaraan in Lelystad grote behoefte bestaat. Hiervoor is een verandering van het bestemmingsplan aangevraagd bij de gemeente. De gemeente wil hieraan wel tegemoetkomen omdat er op korte termijn geen uitzicht is op vestiging van een bedrijf in het pand. De gemeente wil ook graag leegstand van bedrijven bestrijden om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren.

Een grote groep bewoners van vooral de Schans hebben door in te spreken in de gemeenteraad duidelijk gemaakt dat zij tegen deze ombouw tot kleine woningen zijn. Zij hebben nu al veel overlast van de bezoekers van het horecapleintje dat tegen de Schans aanligt, en verwachten nog meer drukte door de extra bewoners die volgens hen vooral jongeren zullen zijn met veel aanloop en verkeer. De overlast die er nu is bestaat uit geluidsoverlast laat op de avond en in de weekends van luidruchtige bezoekers, verkeersoverlast, drugsoverlast en criminaliteit, vernielingen, vechtpartijen en prostitutie.

Kortom, voldoende aanleiding om voordat de raad gaat besluiten over de ombouw, te onderzoeken hoe de situatie in de wijk is, en om de oorzaken van de bezwaren en overlast te onderzoeken. Als dat bekend is, is het mogelijk om de juiste maatregelen te nemen om deze huidige overlast terug te dringen, en daarna pas de eventuele ombouw van het bedrijfspand te beoordelen.

Met negen partijleden zijn in mooi weer, in goede stemming en in iets meer dan twee uur alle huizen in deze wijken bezocht, en zijn 83 bewoners bereid gevonden onze vragen te beantwoorden.
Op dit moment wordt nog gewerkt aan het rapport. Dit wordt de komende week gepubliceerd en aangeboden aan u, de gemeenteraad en de pers. U kunt het rapport binnenkort vinden op de internetsite van de afdeling Lelystad op: https://lelystad.sp.nl

Als de resultaten daartoe aanleiding geven, zullen wij verdere acties in de wijken en in de gemeenteraad voeren om de overlast voor de bewoners terug te dringen en voor de toekomst zoveel mogelijk te beperken.

Reactie toevoegen

U bent hier