h

Actie Troepen Terug uit Afghanistan

22 oktober 2007

Actie Troepen Terug uit Afghanistan

Op 25 oktober organiseert de SP afdeling Lelystad vanuit het comité "Troepen Terug uit Afghanistan" een demonstratie. Directe aanleiding hiervoor is de bijeenkomst van alle ministers van defensie van de NAVO in Noordwijk, waar Afghanistan op de agenda staat. Het comité "Troepen Terug uit Afghanistan" is een samenwerking tussen SP, GroenLinks, de coalitie "Stop de Oorlog" en het "Platform tegen de Nieuwe Oorlog".

Ook de SP afdeling Lelystad vindt dat het tijd is om de tegenstem van de bevolking te laten horen. Uit peilingen onder de bevolking is gebleken dat de meerderheid van de bevolking tegen verlenging van de missie in Afghanistan is. De reacties op de verspreiding van een informatiekrant over deze missie in een oplage van 250.000 stuks, bevestigen deze indruk. In de media komt een ander beeld naar voren. Daarom zullen op verschillende plaatsen in het land avondwaken gehouden worden.

Ook de SP afdeling Lelystad is van mening dat de missie in Uruzgan niet verlengd moet worden omdat deze niet bijdraagt aan de stabiliteit en wederopbouw van Afghanistan. De oorlogsactie wordt niet onderscheiden van de vredesmissie. Daardoor kunnen onze troepen de Afghanen onvoldoende bieden. De politieke situatie is zelfs verslechterd de afgelopen twee jaar. De regering heeft geen steun van de bevolking en biedt geen ontwikkeling en gerechtigheid. Begin 2006 zijn voorwaarden gesteld aan de missie, zoals de maximale duur van 2 jaar, het behandelen van gevangenen volgens het humanitair recht en de toewijding aan wederopbouw. Aan deze voorwaarden is niet voldaan. Ook dit is een reden om de missie niet voort te zetten.

In Lelystad zal de avondwake/demonstratie worden gehouden op het Stadhuisplein van ca. 19.30 tot 20.30 uur.
Voor meer informatie over de actie in Lelystad kunt u contact opnemen met Gerard de Waal

U bent hier