h

Luchthaven Lelystad: provinciaal en landelijk standpunt

6 september 2007

Luchthaven Lelystad: provinciaal en landelijk standpunt

John van den Heuvel en Piet Walraven hebben deelgenomen aan het op 10 juli jl. gehouden Regio-overleg Flevoland, waarin het belangrijkste punt van bespreking vliegveld Lelystad was.

De raadsfractie van Lelystad en de statenfractie nemen hierover hetzelfde standpunt in: niet verder uitbreiden dan binnen de grenzen van de Planologische Kernbeslissing (PKB) van 2004. Ook niet na 2009 als deze PKB afloopt. De standpunten van de raadsfracties van Almere en Dronten bleven helaas onbesproken, doordat zij niet aanwezig konden zijn.

Op 25 augustus jl. hebben John v.d. Heuvel en Piet Walraven in Utrecht deelgenomen aan een brede bijeenkomst over het bepalen van een landelijk standpunt over regionale luchthavens. Onder de circa dertig aanwezigen waren, naast de bij de regionale vliegvelden betrokken raads- en statenleden, o.a. ons Tweede Kamerlid Emile Roemer en Evert Hassink van Milieudefensie. Emile signaleerde een enorme landelijke lobby voor ‘meer asfalt en verder uitbreiden van de luchtvaart.’ Het is te vrezen dat wat betreft vliegveld Lelystad het niet bij de uitbreiding binnen de PKB van 2004 zal blijven. Emile Roemer zal de Tweede Kamerfractie voorstellen om bij de discussie over de regionale vliegvelden die eind 2007 zal plaatsvinden, stevig op de rem te trappen om, met betrekking tot het totaal aan luchtvaart, verdere uitbreidingen te voorkomen.

U bent hier