h

Oproep! Demonstratie tegen XXXL datacentrum in Zeewolde

15 december 2021

Oproep! Demonstratie tegen XXXL datacentrum in Zeewolde

Foto: SP

Donderdagavond 16 december vanaf 18:30 demonstreren de Flevolandse afdelingen van de SP samen met bezorgde inwoners bij het gemeentehuis in Zeewolde tegen de komst van het datacenter.

Het is op die avond dat de gemeenteraad van Zeewolde beslist over de vestiging van het datacenter van Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp.

De komst van het datacentrum is meer dan omstreden. Na lange geheimhouding en duistere lobby werden de inhoud en schaal van de plannen de laatste weken in rap tempo duidelijker. Het XXXL datacenter (250 voetbalvelden) zal behalve het landschap vervuilen, meer stroom gaan verbruiken dan de stad Amsterdam en nauwelijks banen opleveren. Ondertussen kraakt het stroomnet in Flevoland in zijn voegen en wordt de discussie over de komst van extra windmolens en zonnevelden steeds heftiger. Daarnaast heeft Nederland meer dan genoeg digitale capaciteit en is het datacenter niet voor de Nederlandse vraag nodig.

Een kleiner datacenter in Lelystad kreeg in april 2021 groen licht van de gemeenteraad. Alleen de SP, InwonersPartij en Mooi Lelystad stemden tegen. Ook liggen er plannen voor een datacenter in Almere.

De SP stemde in Lelystad tegen de komst van een kleiner datacenter op het industrieterrein de Flevokust en steunt de inwoners van Zeewolde in hun strijd. Het is ook een groter Flevolands belang legt Alexander Sprong (fractievoorzitter SP Lelystad) uit.

"De Flevolandse gemeenten hebben via de Regionale Energie Strategie een gezamenlijke ambitie voor duurzame energie. Als Facebook met dit datacenter een groot deel van onze "groene" energie "wegrooft" dan kan dat betekenen dat er ook veel meer zonnevelden en windmolens in de andere Flevolandse gemeenten nodig zijn om dit weer goed te maken."

De energie gaat niet allemaal lokaal in Zeewolde worden opgeleverd. Er zijn gauw zo'n extra 200 windmolens nodig.

Jannemarie de Jonge (Rijksadviseur Fysieke Leefomgeving)

De SP wil dat de gemeenteraad van Zeewolde de roof van onze energie, data en vruchtbare landbouwgrond door Facebook tegenhoudt. Hiervoor houdt zij symbolisch samen met alle bezorgde inwoners vlak voor de vergadering de wacht op het Raadhuisplein.

"Facebook komt als een dief in de nacht. We moeten deze brute inbraak in onze provincie, de roof van onze groene kroonjuwelen en inbreuk op ons sociale leven met alle middelen voorkomen."

Rijk Ravestein (SP Almere)

De SP roept iedereen op om zich donderdagavond vanaf 18:30 uur bij de wacht op het Raadhuisplein in Zeewolde aan te sluiten en een zaklantaarn mee te nemen om "samen de dief op heterdaad te betrappen".

Reactie toevoegen

U bent hier