h

Zwemdiploma voor alle kinderen

11 september 2017

Zwemdiploma voor alle kinderen

In een waterrijk land als het onze en een waterrijke streek als Lelystad zou iedereen de kans moeten krijgen om te leren zwemmen. Er zijn inwoners die nog niet bekend zijn met de leuke maar ook de gevaarlijke kanten van al onze mooie sloten, kanalen en meren. Een laag inkomen mag geen belemmering zijn om toch zwemles te volgen. We kennen in Nederland een lange traditie van goed zwemonderwijs. Dat is belangrijk in ons waterrijke land. Helaas is het schoolzwemmen wegbezuinigd bij steeds meer gemeentes, waaronder bij de gemeente Lelystad. 

Ieder jaar wijst de Nederlandse Reddingsbrigade op de afnemende zwemvaardigheid in Nederland. Er mag geen onduidelijkheid bestaan rondom zo’n belangrijk onderwerp als zwemvaardigheid van kinderen. Op 4 september jl heeft de Reddingsbrigade Nederland de eindbalans opgemaakt van de zomer van 2017. In totaal kwamen de lifeguards van de Reddingsbrigade deze zomer 3.810 keer in actie. In 176 gevallen was er sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Zonder hulp van de Reddingsbrigade hadden deze mensen het waarschijnlijk niet overleefd. Er waren 15 dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van een zwemrecreatie ongeval in open water.  In 2015 waren er 8 dodelijke slachtoffers en in 2016 13 dodelijke slachtoffers te betreuren. De Reddingsbrigade ziet de zwemvaardigheid in Nederland hard afnemen en roept op tot maatregelen om de alarmerende trend te kunnen keren.

Het wordt tijd dat wij niet meer wegkijken, onder het mom van ‘eigen verantwoordelijkheid van ouders’. Laten we niet wachten tot het volgende zwemongeluk en nu ingrijpen!

Voor de SP fractie aanleiding tot het stellen van de volgende schriftelijke vragen.

  • Hoeveel kinderen in Lelystad hebben bij het verlaten van de basisschool geen zwemdiploma? 
  • Wat is de aanleiding waardoor deze kinderen geen zwemdiploma hebben behaald? Graag specificeren in aantallen en per categorie.
  • Wat is de gemiddelde leeftijd waarop het A-diploma wordt behaald?
  • Wat zijn de gemiddelde kosten om een A-diploma te kunnen behalen?
  • Wordt er door de gemeente actief het belang van een zwemdiploma gepromoot?
    - Zo ja, bereikt de gemeente daarmee alle ouders/verzorgers?
    - Zo nee, waarom niet?
  • Vanuit het Jeugdsportfonds worden zwemlessen gefinancierd, hiermee wordt echter een beperkte groep bereikt en is het tevens een behoorlijke drempel om via het Jeugdsportfonds in aanmerking te komen. Is het college het met de SP fractie eens dat er voor geen enkel kind een belemmering mag zijn?
    - Zo nee, waarom niet?

U bent hier