h

SP betoog Kadernota 2018-2021

23 mei 2017

SP betoog Kadernota 2018-2021

Geachte voorzitter,
Een literaire Kadernota; als docent Nederlands word ik er blij van, als fractievoorzitter van de SP iets minder. Natuurlijk is het gebruik van mooie woorden en zinnen prettig om te lezen, maar uiteindelijk gaat het toch om de harde werkelijkheid. En die werkelijkheid is, dat er in de Kadernota weliswaar geen grote ellende staat, maar wel dat we voorzichtig moeten omgaan met wat we hebben. En dat geldt zowel voor de financiële en fysieke middelen, als voor de wat meer ongrijpbare zaken als trots zijn op je stad, kwaliteit van opgroeien, wonen en leven. Aan de hand van de vijf intensiveringsvelden, neemt de SP u mee in haar algemene beschouwing ten aanzien van de voorliggende Kadernota. 

Allereerst ‘de drie decentralisaties als hefboom’. Een lastig intensiveringsveld. Veel zaken zijn sinds 2015 ingrijpend veranderd en er is een forse bezuiniging doorgevoerd. Het algemene proces is redelijk verlopen in Lelystad, maar er blijven een aantal punten waarover wij ons ernstig zorgen maken. De financiële problemen bij de Jeugdhulp moeten opgelost worden, want geld mag nooit een reden zijn om een kind in nood hulp te ontzeggen. 

De stad van, voor en door jongeren. Natuurlijk moeten wij investeren in jongeren, maar laten we dat vooral zo concreet mogelijk doen. Dat betekent ook, dat het team in oprichting van team Ollie de kans moet hebben aan het werk te gaan, zonder dat er eerst heel veel tijd verloren moet gaan aan onderzoeken en in vergaderkamers. 

Meer en ander werk. Dat we uit de crisis klauteren is een gegeven, een goede impuls ook voor werk. Maar een goede baan begint met goed onderwijs. En over dat laatste maken wij ons ernstige zorgen. Afgelopen week was het rapport van de Onderwijsinspectie met betrekking tot De Rietlanden in het nieuws. Het feit, dat alle afdelingen van de school onder verscherpt toezicht worden gesteld zegt nogal wat. Het feit dat we als raad recentelijk hebben ingestemd met de onderwijscampus wordt onzes inziens hierdoor ook overschaduwd. Want nieuwe stenen geven geen garantie voor beter onderwijs. En dat het onderwijs in Lelystad beter kan en beter MOET is niet alleen een wens maar een feit. Dit intensiveringsveld kent echter ook een geweldige kans en mooie impuls, want dat de firma Inditex in Lelystad een plaats heeft gevonden voor haar Europese distributiecentrum is goed voor de werkgelegenheid. Hopelijk trekt dit ook andere bedrijven aan die voor werkgelegenheid kunnen gaan zorgen.  

Aantrekkelijke woonstad. De wachtlijsten of wachttijden voor een sociale huurwoning stijgen doordat er minder aanbod is en meer mensen met urgentie. Volgens ons een hele goede reden om aan de ambities van het college voor het laatste jaar ook het vergroten van het aanbod sociale huurwoningen op te nemen.

Een onderwerp dat met alle vier deze intensiveringsvelden te maken heeft is het armoedebeleid. Wij maken ons zorgen, ernstige zorgen. Hulpverleners zien vooral machteloze mensen, mensen die ‘er niet meer uitkomen’.  De beantwoording van het college op de door de SP gestelde schriftelijke vragen over de schuldhulpverlening geeft het beeld dat alles goed gaat en goed verloopt. In de praktijk zien wij echter iets anders en de berichtgeving van Omroep Flevoland betreffende het stormlopen van de spreekuren bevestigt dat. 537 in de eerste 3 maanden van dit jaar en er zijn geen wachtlijsten?! Solidariteit is een voor ons enorm belangrijke waarde, betrokken zijnbij de strijd of het leed van anderen en vanuit dat principe zal de SP het college de aandacht blijven vragen voor deze groep mensen. Mensen met schulden zijn feitelijk overspannen.

Kinderen die in armoede opgroeien is daarbij een belangrijk aandachtspunt, hoe kunnen deze kinderen gelijkwaardig participeren in sport, kunst en cultuur? Lid zijn van een sportvereniging of muziekschool is geen vanzelfsprekendheid. Elk kind heeft recht op een levensstandaard die toereikend is voor zijn lichamelijke, geestelijke, intellectuele, morele en maatschappelijke ontwikkeling. Dat staat in artikel 27 van het Kinderrechtenverdrag. 

De kinderombudsman adviseerde al in 2013 gemeenten een kindpakket aan te bieden met daarin ten minste vouchers om te participeren in sportieve en culturele ontwikkelingen.  Vanuit die gedachte dienen wij een motie in om de mogelijkheden van de Lelypas uit te breiden. Door middel van bijvoorbeeld vouchers kunnen verschillende doelgroepen worden bereikt zonder dat dit stigmatiserend is, zo kan de uitgebreide pas een stimulans zijn voor deelname aan kunst, cultuur en sport.

Wij verzoeken het college hiervoor middelen op te nemen bij de begroting 2018, eventueel te financieren uit de Klijnsma-middelen die beschikbaar zijn gesteld voor projecten die armoede tegengaan.

Bij de laatste begroting vond de SP al, dat we als burgers van Lelystad best een beetje trotser mogen zijn op onze stad en dat ook uit mogen dragen. Daarom ook, zullen wij de motie van de Inwonerspartij met betrekking tot beeldbepalende gebouwen van harte steunen. Investeringen in de Marker-wadden en de Oostvaardersplassen zijn ook een prima middel om uit te dragen wat wij als stad kunnen bieden. Laten we echter niet al te veel op onszelf vooruitlopen: eerst voorstellen maken, dan geld beschikbaar stellen en niet andersom. 

Als laatste intensiveringsveld het Stadshart. Het is goed om te zien dat met mooi weer, het Stadhuisplein gebruikt wordt als ontmoetingsplaats. Hoewel er nog best een en ander moet gebeuren, zijn we, nu ook Parkwijk gerealiseerd gaat worden en er wat minder leegstand is, op de goede weg naar een bruisend centrum en een bruisend Lelystad.

U bent hier