h

Garantie voor de banken? DAN OOK VOOR DE IJSSELMEERZIEKENHUIZEN !

15 oktober 2008

Garantie voor de banken? DAN OOK VOOR DE IJSSELMEERZIEKENHUIZEN !

Den Haag 15 oktober 2008:

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil van minister Klink (Volksgezondheid) de keiharde garantie dat de nagenoeg failliete IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord open blijven. “En privatisering van de ziekenhuizen is geen optie. Een overheid die banken kan redden, kan en moet ook ziekenhuizen redden”, aldus Van Gerven.

De IJsselmeerziekenhuizen verkeren in grote problemen als gevolg van mismanagement, een slecht werkende medische staf en falend overheidstoezicht. De operatiekamers werden onlangs gesloten vanwege hygiënische gebreken. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een onafhankelijk onderzoeker aangesteld die de toekomst van de ziekenhuizen onderzoekt en voor eind oktober rapporteert. Het risico bestaat dat de ziekenhuizen moeten inkrimpen of zelfs sluiten. Bezorgd personeel heeft al contact gezocht met de holding die het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam kocht en vercommercialiseerde.

Volgens Van Gerven moet sluiting of privatisering koste wat kost voorkomen worden. “Er moet absoluut schoon schip worden gemaakt bij de ziekenhuizen. De problemen die er zijn moeten worden opgelost. Maar dat lukt niet door een ziekenhuis in de uitverkoop te doen. Er moet geïnvesteerd worden. Het ziekenhuis moet voldoende middelen krijgen. En de Inspectie voor de Gezondheidszorg moet het roer overnemen totdat de zaak op orde is.”

De SP strijdt al jaren voor het behoud van kleine ziekenhuizen in Nederland. “Die voorzien in een basisbehoefte en zijn erg belangrijk voor de leefbaarheid. Kleine ziekenhuizen kennen korte lijnen en kunnen heel goed basisziekenhuiszorg bieden. Bovendien, een stad met ruim 70.000 inwoners als Lelystad moet gewoon een eigen ziekenhuis hebben. De marktwerking en concurrentie die minister Klink voorstaat vormen een grote bedreiging voor een gezonde samenwerking tussen ziekenhuizen. We moeten voorkomen dat 'de een zijn brood, de ander zijn dood' wordt", zegt Van Gerven.
Op initiatief van de SP is er waarschijnlijk volgende week woensdag een kamerdebat met minister Klink over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen.

U bent hier