h

Inventarisatie asbest start voorzichtig?

16 mei 2008

Inventarisatie asbest start voorzichtig?

Een groot deel van Lelystad is gebouwd in de tijd dat men zich niet bewust was van de gevaren die asbest met zich meebrengt. Ongeschonden levert asbesthoudend materiaal niet direct gevaar op, maar bij klussen en calamiteiten (denk aan brand) verwordt het tot een groot gezondheidsrisico. "Dat verhaal kennen we nu wel," zult u denken. Maar weten we eigenlijk wel of dit onschuldig lijkend bouwmateriaal zich in onze buurten en huizen bevindt? Ine de Waal van de SP-fractie heeft hieromtrent schriftelijke vragen aan het college gesteld. In het antwoord stelt het college dat besloten is een voorzichtige start te maken met het in beeld brengen van de asbestproblematiek in Lelystad.

Tot nog toe zijn in Lelystad alleen de gemeentelijke gebouwen (incluis scholen) geïnventariseerd en is er alleen een grove inschatting gemaakt in welke wijken asbest zou kunnen voorkomen. Daarbij is de mogelijke bodemverontreiniging niet meegenomen. Het is niet altijd mogelijk om na te gaan in welke gebouwen asbesthoudend materiaal is verwerkt en of het tijdens de bouw in de grond terecht is gekomen.

In 2008 zal de gemeente starten met het samenstellen van een zogenoemde 'asbestkansenkaart' waarin de meer nauwkeurige analyse van aanwezigheid van asbest zal worden opgenomen. Een startdatum kon het college van B en W niet noemen, en gezien de risicofactor van asbest opgeteld bij de afbraak van de 708 woningen in de wijk Schouw-Oost wil het college nu achter de feiten aan hollen. Volgens een specialist van het Asbest Advies Centrum was er geen wijk in Nederland waar zó veel asbest in de huizen zat als in de wijk Schouw. Ondertussen heeft menig Lelystedeling, zowel huurder als huisbezitter, vele gaatjes geklopt, geboord en gegraven.

Gisteravond tijdens de raadsvergadering opperde
Ine de Waal vanuit de SP-fractie de idee om toch zeker in het Stadsbulletin weer eens uitgebreid aandacht te geven aan de asbestproblematiek. Wat zijn de risico's, hoe zijn deze herkenbaar en hoe gaan we ermee om? Zodat we als bewoners even "goed opgefrist" worden.

U bent hier