h

Onderzoek naar uitbreiding mogelijkheden Lelypas

2 juni 2017

Onderzoek naar uitbreiding mogelijkheden Lelypas

De gemeente Lelystad gaat onderzoeken of de mogelijkheden van de Lelypas kunnen worden uitgebreid. De pas wordt vaker gebruikt dan verwacht en dat biedt nieuwe kansen.

Uitbreiding
Het onderzoek komt er op verzoek van de SP, die daar dinsdag een voorstel voor indiende. Dat voorstel werd door een meerderheid van de gemeenteraad gesteund.

Het idee van de SP is dat niet alleen ondernemers er aan meedoen, maar ook bijvoorbeeld de Agora, bibliotheek, het Sportbedrijf of zelfs de HVC. Op de pas zouden bijvoorbeeld ook vouchers kunnen worden geladen voor kortingen op voorstellingen, cursussen of andere dingen. Of er kan, gratis, grof vuil mee worden opgehaald aan huis.

Sociale pas
Wat de SP betreft kan de Lelypas daarmee ook een sociale pas worden, waarmee bijvoorbeeld mensen met een minimuminkomen een bepaald bedrag op de pas geladen krijgen, zodat zij kunnen deelnemen aan activiteiten of voorstellingen kunnen bezoeken.

Tegenstand
Een aantal partijen zagen het voorstel van de SP niet zitten. ‘Wij twijfelen. De Lelypas wordt daarmee een sociale pas, terwijl die bedoeld is als ondernemerspas, waarmee Lelystedelingen lokale ondernemers steunen,’ zei Luc Baaten (InwonersPartij). OpaPlus sloot zich daarbij aan. ‘Laten we voor die dingen dan een sociale pas invoeren,’ zei Ank van Rijnsoever.

Maar een aparte pas voor minima, dat is stigmatiserend, vindt de SP. Men heeft zich juist laten inspireren door Dronten. Daar is vorig jaar ‘de Pas van Dronten’ ingevoerd voor kortingen en voordeeltjes bij bepaalde ondernemers. Later is daar aan toegevoegd dat minima er ook een bepaald bedrag op krijgen gestort, waarmee ze kunnen deelnemen aan sport en cultuur, of met voordeel het theater of de bioscoop kunnen bezoeken. De Pas van Dronten valt nu overigens ook aan te vragen door mensen die niet uit Dronten komen en zal ook aan toeristen worden gegeven. Zodat die ook in Dronter winkels hun geld uitgeven.

Rare pas
GroenLinks vloog de zaak weer anders aan. Die partij vindt de Lelypas helemaal niks. ‘Die rare Lelypas. Wij waren er bij de invoering tegen en zien er nog steeds niets in. Maar de SP geeft er zo een andere draai aan, en dat kunnen we wel steunen,’ zei Sjaak Kruis.

Persoonlijk
Om er ook persoonlijke kortingen op te laden, moet de Lelypas wel op naam worden gesteld. Nu kan de kaart ook als cadeau worden gegeven, zonder dat die op iemands naam staat. Een onderzoek moet daarom uitwijzen wat de mogelijkheden zijn en welke instellingen er aan mee willen doen.

Tot nu toe is de Lelypas een pas waarmee bij de deelnemende winkels kan worden gespaard. Uiteindelijk levert dat een geldbedrag op, dat ook weer bij die winkels te besteden is.

 

U bent hier