h

Aanloop gemeenteraads- verkiezingen 4

9 augustus 2013

Aanloop gemeenteraads- verkiezingen 4

Het weekend van 2 t/m 4 augustus ben ik op uitnodiging van de SP aanwezig geweest bij de SP-Universiteit in het voormalig Capucijner klooster in Biezenmortel, bij Tilburg. Het thema was Europa, de crisis en de oplossingen van de SP daarvoor.

Op vrijdagmiddag begon de opleiding gelijk al heftig want de autorit vond plaats in tropische temperaturen van rond 35 graden, en ook in het klooster bleek het niet veel koeler. Na de ontvangst, het onderlinge voorstelrondje - want het is wel fijn als je weet met wie je de komende twee dagen samenwerkt - en het diner trapte ons oud Tweede Kamerlid en oude kennis uit mijn geboortestad Vlaardingen, Remi Poppe, de cursus af met een avondje bespreken van de 14 uitgangspunten van de SP. Deze werden hier veel diepgaander besproken dan in voorgaande cursussen, maar dit is dan ook een 'Universiteit'. Wat kun je dan verwachten?

Slapen gebeurde met twee man op piepkleine kamertjes . . . . Dat drukt je nog eens met de neus op het feit dat niet iedereen in ons land in luxe en ruimte kan leven. Een nuttige relativering dus. Het eten daarentegen was steeds eenvoudig, maar prima in orde! Ik zou de toetjes zelfs uitstekend en verslavend willen noemen . . . .

Op zaterdagmorgen kregen wij een gastcollege van hoogleraar Internationale Betrekkingen Henk Overbeek van de Vrije Universiteit van Amsterdam over Europa en de crisis. Dat was een uitstekende en diepgravende analyse van wat er met Europa aan het gebeuren is, waarom dat gebeurt, wie er belang bij heeft en wat die belangen zijn, wanneer de crises (vanaf 1978 is er eigenlijk constant crisis!) begonnen, en waarom het er nu op uitdraait dat onze sociale zekerheden en lonen steeds verder worden afgebroken en enkelen in de wereld steeds maar rijker worden. Op http://www.hoedurvenze.be is hierover een uitstekende documentaire van onze Belgische buren te vinden. Uiteraard leverde het college voldoende stof op voor discussies en verdieping. Een leerzame ochtend.

's Middags besprak ons voormalig Eerste- en nieuwe Tweede Kamerlid hoogleraar Eric Smaling de ontwikkelingen in Europa en de keuzes die in Europa gemaakt moeten worden, ook door de SP. Hoewel bijna iedereen het erover eens is dat besluiteloos doormodderen op de huidige weg de slechtst denkbare manier is om de problemen op te lossen, blijken de verhoudingen in Europa zo ingewikkeld dat het nauwelijks mogelijk lijkt daar snel verandering in aan te brengen. Waar bijna iedereen het echter wel over eens is, is dat de vrijheid van banken onder controle gebracht moet worden van de staten en regeringen, maar je ziet dagelijks in het nieuws dat dat nauwelijks lijkt te lukken.

Na het diner was Emile Roemer te gast en in een vraaggesprek met Frits Barend ging hij uitgebreid in op de politieke actualiteit, zijn motivatie om te werken voor de SP en hoe hij de toekomst ziet van de partij, het land en Europa. Een inspirerende sessie.

Op zondagmorgen werd in twee werksessie het geleerde in de praktijk gebracht aan de hand van oefeningen. In groepjes werd eerst uitgewerkt hoe je op Prinsjesdag de aandacht met acties op de standpunten en oplossingen van de SP kunt vestigen en hoe je door aandacht te vragen voor problemen als zorg, armoede en dergelijke, de aandacht voor de 'oplossingen en maatregelen' van de regering kunt proberen te kapen. Daarna werd uitgewerkt hoe je in de verkiezingscampagne met een actie of serie acties boven de andere partijen kunt uitsteken terwijl je diezelfde problemen en de oplossingen van de SP duidelijk voor het voetlicht kunt brengen.

Na de lunch werden we weer 'vrijgelaten' en konden we in een stuk aangenamer weer dan bij aankomst weer naar huis. Er was nog een hele avond uit te rusten voor het werk op maandag weer begon!

 

U bent hier