h

Aanloop gemeenteraads- verkiezingen 2

9 augustus 2013

Aanloop gemeenteraads- verkiezingen 2

De eerste stap naar de verkiezingen in mijn functie als fractieassistent van de SP was natuurlijk al gezet toen ik besloot in te gaan op de uitnodiging van ons gemeenteraadslid en voorzitter John van den Heuvel om ervaring op te doen als fractieassistent. Zo doe je ervaring op over het reilen en zeilen van de gemeenteraad en de manier waarop de fractie daarin functioneert. Bovendien leer je de andere fracties en gemeenteraadsleden kennen en hun manier van werken, denken en hun standpunten. Verder leer je omgaan met de berg papieren, of tegenwoordig bestanden, die elke gemeentraadsvergadering aan de orde komen.

De tweede stap zijn de cursussen van de landelijke SP. Die zorgen ervoor dat je de SP leert kennen, mensen van andere afdelingen tegenkomt en hoort hoe het er in andere afdelingen aan toe gaat, en met ervaren opleiders en de provinciale en landelijke politici van de SP kunt discussiëren over standpunten en actuele onderwerpen. Er wordt nadruk gelegd op wat het betekent socialist te zijn in deze tijd en welke onderwerpen voor de SP prioriteit hebben. Welke oplossingen de SP daarbij voor ogen heeft en hoe die het best te bereiken zijn.

Na enkele opleidingen komt de opleiding Lokale Politiek aan de orde. Dat zijn zes zaterdagen gevuld met trainingen en oefeningen in debatteren, standpunten ontwikkelen en verdedigen, strategie en tactiek in debatten en op de laatste dag het leukste: het naspelen van een echte gemeenteraadsvergadering compleet met fracties, burgemeester en wethouders.
Onnodig te zeggen dat dit naast leerzaam, ook bijzonder leuk en aangenaam was.
 

U bent hier